Çalıştay Çalışma Grupları
-
Endüstri 4,0 ve Yapay Zeka
Sanayi devriminin dördüncü nesli olarak değerlendirilen endüstri 4.0 çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren geniş kapsamlı bir terimdir. Bilişim teknolojileri ile endüstri etkinliklerini bir araya getiren bu kavram gerek devlet gerek özel sektördeki tüm yapıları ve bireylerin yaşam koşullarını değiştirecek bileşenleri içermektedir.
Teknoloji üretmek, geliştirmek; güncel dünyanın parçası olabilmek için bu alanın Türkçeleştirilmesi yarar sağlayacaktır. Örneğin güncel bir tartışma olan Türkçe bir arama motorunun geliştirilmesi için öncelikleçağdaş bilgi ve iletişim teknolojilerini ve onların çıktısı olan içerikleri kendi dilimizde ifade edebilmeliyiz.
Bu çalışma grubu Endüstri 4,0 ve Yapay Zeka konularına ait temel kavramsal sorunları tartışacak ve bu kavramlarla ilgili dilimizde karşılığı olmayan belli başlı terimlerin “Türkçe”sini üretmek için beyin fırtınası yapacaktır. Konu ile ilgili tespit ve terim önerileri masa yöneticisi (moderatör) tarafından rapor haline getirilecektir.
Teknoloji toplumlar tarafından bir tehdit olarak değil, bir yardımcı olarak algılanmalıdır. Bunun için de doğru biçimde yönetilmelidir. Teknolojiyi yönetebilmek ve toplumun ve bireyin dostu kılabilmek için onun içeriğini tüm yönleriyle kavramak ve yeni nesli, bu yeni dünya algısı ile yetiştirmek gerektirmektedir. Yabancı dillerden alıntılanan terimlerle Türkçe konuşulan bir dünyada bunu sağlamanın hem kuramsal hem uygulamaya dönük zorlukları vardır. Yabancı hissettiğimiz bir kavramı benimsememiz güçtür. İşte bu yüzden Toplum 5.0 felsefesini Türkçe anlatabilmek gerekmektedir.
Bu çalışma grubu Toplum 5,0 felsefesine ait temel kavramsal sorunları tartışacak ve bu kavramlarla ilgili dilimizde karşılığı olmayan belli başlı terimlerin “Türkçe”sini üretmek için beyin fırtınası yapacaktır. Konu ile ilgili tespit ve terim önerileri masa yöneticisi (moderatör) tarafından rapor haline getirilecektir.
Bir kuruluşun paydaşlarının zihnindeki olumlu imajların bütünü anlamına gelen kurumsal itibar günümüzde internet ortamından bağımsız düşünülememektedir. Çevrimiçi iletişim ortamlardaki görsel, işitsel ve yazılı içeriklere bağlı olarak oluşan negatif ya da pozitif algı karşısında itibarın dijital boyutta yönetilmeye başlanmıştır. Hızla değişen rekabet ortamında dijital fırsat ve tehditlerin stratejik bir biçimde yönetilmesi için bilgi iletişim teknolojilerinin sunduğu yeni yöntemlere ve uygulamalara başvurulmuş, böylelikle yeni kavramlar halkla ilişkiler, pazarlama ve reklam sektörüne girmiştir.
Bu çalışma grubu, bu çerçevede ortaya çıkan sorunları ve terimleri ele alacak, bu kavramlarla ilgili dilimizde karşılığı olmayan belli başlı terimlerin “Türkçe”sini üretmek için beyin fırtınası yapacaktır. Konu ile ilgili tespit ve terim önerileri masa yöneticisi (moderatör) tarafından rapor haline getirilecektir.
Yeni iletişim teknolojileriyle birlikte bilginin internet ortamında paylaşılması ve internet kullanıcılarının içerik üreticisi haline gelmesi, iletişimin merkezine önce insanı, daha sonra insan beynini temel alan yapay zekayı koyan bir değişim yaratmıştır. Medyadaki bu değişim başta medya kuruluşları olmak üzere içerik üreten ve yayan her bireyi ve kurumu ilgilendirir hale gelmiştir. Kitle iletişim araçları arasında yer alan; gazete, dergi , televizyon ve radyo hepsi tek bir platforma ‘mobil cihazlara’ dönüşürken; yüz yüze iletişimde belirleyici olan beden dili, ses tonu, jest ve mimikler yerini tipografi, emoji ve aktarıldığı ortamın internet hızına, ekran çözünürlüğüne ve kullanıcıların onları kullanabilme ergonomisine bırakmıştır. İçerik üretim ve dağıtım süreçlerindeki bu değişim yeni bir habercilik yaklaşımı doğurduğu kadar birey ve medya arasında çeşitli etkileşim olanakları da sunmuştur.
Bu çalışma grubu “dijital medya” konusunda temel kavramsal sorunları tartışacak ve bu kavramlarla ilgili dilimizde karşılığı olmayan belli başlı terimlerin “Türkçe”sini üretmek için beyin fırtınası yapacaktır. Konu ile ilgili tespit ve terim önerileri masa yöneticisi (moderatör) tarafından rapor haline getirilecektir.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin çok hızlı bir şekilde gelişmesi, bu teknolojiler tarafından sunulan hizmetlerin her alanda yaygınlaşmasına neden olmuştur. Bireysel veya kurumsal faaliyetlerin çoğu artık internet üzerinden yürütülmektedir. Bu da yenibir güvenlik anlayışını zorunlu kılmıştır. Teknolojik gelişmeler çerçevesinde kişi ve kurumların teknik, ekonomik ve toplumsal alanlarda kullandığı bilginin, elektronik ve benzeri makineler aracılığıyla toplanması, işlenmesi, saklanması ve korunması ile bunlardan doğan çatışmaların çözümü yeni bir gündem oluşturmuştur.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde “toplum yaşamında yasal düzenin aksamadan yürütülmesi, kişilerin korkusuzca yaşayabilmesi durumu, emniyet” olarak tanımlanan siber güvenlik kavramı ve bu kavramın tüm bileşenlerinin doğru biçimde anlaşılması ve kamu tarafından bilinir kılınması için yabancı dilden alıntılanmış sözcüklerin doğru kavramları işaret eden Türkçe karşılıklarının bulunması önem arz etmektedir. Yabancı dillerden doğrudan alıntılanan terimler herkes için anlaşılır değildir. Bu terimlerin Türkçe karşılıklarının bulunması bu alanda oluşabilecek çatışma ve mağduriyetlere karşı bir önlem olacaktır.
Bu çalışma grubu, “siber” sözcüğünden başlayarak günümüz küresel bilgi ortamının güvenlik donanımı ve altyapısına ait temel kavramsal sorunları tartışacak ve bu kavramlarla ilgili dilimizde karşılığı olmayan belli başlı terimlerin “Türkçe”sini üretmek için beyin fırtınası yapacaktır. Konu ile ilgili tespit ve terim önerileri masa yöneticisi (moderatör) tarafından rapor haline getirilecektir.